Ga naar de inhoud
Rol als vrijwilliger

Onze vrijwilligers vormen het warme hart van onze organisatie. Met elkaar geven zij invulling aan de sfeer, de gezelligheid en de cultuur in het Logeerhuis. De vrijwilligers zorgen voor het ritme van de dag en zetten zich vooral in om het de logés naar de zin te maken. Ze staan ook klaar wanneer onze logés meer ondersteuning nodig hebben bij hun dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld rond de maaltijd, in en uit bed komen of verplaatsing van huiskamer naar gastenkamer). Ook verzorgen de vrijwilligers allerlei activiteiten waaraan logés individueel of als groep deel kunnen nemen. Door de zorg en aandacht van de vrijwilligers heeft het Logeerhuis een prettige huiselijke sfeer.  

Onze vrijwilligers worden in hun werk ondersteund door de twee coördinatoren van het Logeerhuis. Voorafgaand aan hun vrijwilligerswerk worden vrijwilligers uitgebreid geschoold. Zo kunnen zij kleine zorgtaken uitvoeren, en hebben ze basiskennis van verschillende ziektebeelden. Daardoor kunnen ze beter aanhaken op wat iemand nodig heeft. Uiteraard werken ze ook samen met de wijkverpleegkundigen. Voor de uitgebreide zorgtaken, waaronder eventueel ook het beheer van medicatie, komt de thuiszorg/wijkverpleging in huis. Kleine zorgtaken gedurende de dag worden ook door vrijwilligers uitgevoerd. 

Scholing

Om je als vrijwilliger bij het Logeerhuis aan te melden, heb je geen specifieke diploma’s of vaardigheden nodig.

We vinden het vooral van belang dat een mantelzorger in vertrouwen een deel van de zorg voor zijn of haar naaste aan jou uit handen durft te geven. En dat logé en mantelzorger weten dat er altijd voldoende aandacht is voor het welzijn van de logé. Omdat onze vrijwilligers daar een voorname rol in spelen, vinden we goede training voorafgaand aan vrijwilligersinzet belangrijk.

Deze training bestaat uit meerdere dagdelen en wordt verzorgd door het Logeerhuis in samenwerking met interne en externe trainers.

  • Punten die in de training aan bod komen zijn:
  • Visie en werkwijze van het Logeerhuis
  • Communiceren/luisteren
  • Presentietheorie; hoe sluit je aan bij wat iemand nodig heeft. 
  • Til-techieken
  • Creatief en actief bezig zijn met logés
  • Ziektebeelden en hoe je daarmee om moet gaan
  •  

Vrijwilliger worden?

Past het ook bij jou om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het Logeerhuis? Vind je het leuk om iets te doen voor een ander? Om met allerlei mensen in contact te komen en ze een prettige logeertijd te bezorgen? Waarbij je niet terugschrikt voor kleine zorgtaken, je graag luistert naar iemands levensverhalen en empathie voelt voor wat mensen soms door hun ziekte meemaken? Als je daarnaast ook op een positieve manier een stuk gezelligheid wilt brengen en de  logeerperiode graag een gouden randje wil geven: dan spreken we je graag!

Naast vrijwilligers voor zorg en welzijn zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die het fijn vinden om met huishoudelijk werk een bijdrage te leveren aan ons mooie Logeerhuis.

En we zoeken vrijwilligers die slaapdiensten willen draaien. Je bent dan ‘s nachts alleen aanwezig in het Logeerhuis, waarbij je kunt terugvallen op alarmering van de thuiszorg als dat nodig is. Je hebt de beschikking over een slaapwachtruimte en er kan soms sprake zijn van lichte zorgtaken gedurende de nacht. Vanwege de specifieke aard van deze slaapdienst staat hier een bescheiden vergoeding tegenover.

Kijk voor de uitgebreide beschrijving van profiel en taken van een vrijwilliger hier

Aanmelden

Enthousiast geworden en/of behoefte aan meer informatie? Je kunt je aanmelden via het mailadres info@logeerhuisbredius.nl . We maken dan graag een persoonlijke kennismakingsafspraak met je.

Als je je hierna graag aansluit bij het Logeerhuis, dan horen we dat graag! We plaatsen je dan in een cursusgroep. De cursussen vinden plaats zodra er voldoende deelnemers zijn en beslaat één volle dag en dagdelen ten behoeve van praktische vaardigheden zoals tiltechnieken en brandinstructie.  

Het Logeerhuis, open sinds maart 2021, heeft tussen de 40 en 60 vrijwilligers nodig.

Contact